• Subcribe to Our RSS Feed

Geschiedenis

De Geschiedenis van de Trommelaere van Herle

Ten gevolge van de mijnsluiting verloor de toenmalige fanfare St. Antonius uit Heerlen eind jaren zestig steeds meer leden. In 1971 blies het korps jammer genoeg haar “last post”. Een van de weinig overgebleven leden, Jan Morren, stond echter zijn mannetje en bleef doorgaan met de drumband. Eind 1971 kreeg hij steun van enkele heren uit de parochie Musschemig hetgeen leidde tot de oprichting van een eerste bestuur.

Haar eerste taak bestond uit het verzinnen van een nieuwe naam voor de vereniging, alsmede het verzorgen van nieuwe uniformen. De eerste opdracht bracht al meteen de nodige problemen: namen als Leo Moonen Band en drumband Oranje Nassau kwamen uit de bus. Tenslotte werd het drumband “de Trommelaere van Herle”.

Met behulp van financiële steun van de overheid en de eigen parochie kreeg het korps in 1973 nieuwe uniformen. Met klaroenen en trommen traden de Trommelaere van Herle een zonnige toekomst tegemoet. De interesse voor de vereniging werd steeds groter en eind ’73 traden een twintigtal jongens en meisjes uit de parochie Musschemig toe. Door intensief te oefenen steeg de muzikaliteit van het korps met rasse schreden. Het bestuur besloot de klaroenen te vervangen door trompetten en trombones: het korps was nu een echte Drumfanfare.

Als gevolg van dit gewijzigde instrumentarium werd ook de animo weer groter om bij het korps te spelen. Dat het korps in Limburg meetelde bleek wel uit het feit dat de vereniging in 1976 in staat werd gesteld het Bondsconcours van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen te organiseren. Diverse optredens in Belgie, Duitsland en zelfs Frankrijk maken de Trommelaere van Herle tot een graag geziene gast in het buitenland. Op die manier wordt de “eigen” stad Heerlen internationaal uitgedragen.

Door het grote aantal (wisselende) jeugdige leden, bleken de in 1973 aangeschafte uniformen snel aan vervanging toe te zijn. In 1990 werd dan ook een comité samengesteld dat zich met de vervanging van de oude uniformen ging bezighouden. In april 1991 kon de vereniging, dankzij de steun van de overheid, verschillende bedrijven en de eigen buurt, in nieuwe pakjes gestoken worden; een modern uniform met daarin verwerkt de kleuren van de stad Heerlen. Hierdoor blijven de Trommelaere zowel in binnen- als buitenland herkenbaar.

In 1996 bestond de vereniging 25 jaar. Dit werd gevierd met een geslaagd muziekfestival en een receptie waar de jubilarissen geëerd werden en mede-oprichter en oud tambour-maître Jan Morren uit handen van burgemeester Pluijmakers een koninklijke onderscheiding mocht ontvangen.

In de jaren dat de vereniging nu bestaat, is zij uitgegroeid tot een korps met een veertigtal spelende leden, waarbij veel complete gezinnen lid zijn en met zijn allen een grote “Trommelaere” familie vormen. Onder leiding van dirigent Ad Knops en voorafgegaan door Tamboer-maître John Geraedts wordt vol vertrouwen aan de toekomst gewerkt.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: